Technológia Blueline

Podľa vedeckých štúdii vynaložia domácnosti na chod spotrebičov (televízor, set-top box, PC, rádio, mikrovlnka, garážový pohon atď.) v stand-by režime 11 – 18 %  celoročnej spotreby elektrickej energie. Spotreba energie v tomto režime sa pohybuje od 3 do 10 Wattov v závislosti od typu a veku spotrebiča.

Garážové pohony Marantec s technológiou Blueline sa vyznačujú svojou extrémne nízkou spotrebou v stand-by režime, ktorá je menšia ako 0,3 W. To predstavuje viac ako 90 % ušetrenej energie v porovnaní so súčasnými pohonmi. Takýmto spôsobom sa dá ušetriť približne 32 kWh za rok v porovnaní s bežnými garážovými pohonmi. Návratnosť príplatku za nadštandardné motory s touto technológiou sa odhaduje na zhruba 3-4 roky (v závislosti od dodávateľa elektrickej energie a jeho sadzby), čo predstavuje zaujímavú investíciu.

Firma Marantec za Blueline technológiou získala nemecký patent (DE 20 2007 014 555.1). Jedinečnosť tejto technológie si všimli aj odborný porotcovia najväčšieho svetového veľtrhu rolovačiek, dverí/brán a tieniacej techniky R+T v Stuttgarte, ktorá sa koná každé tri roky a určuje trendy v tomto biznise. V roku 2009 sa Marantec stal víťazom Inovačnej Ceny R+T v kategórii „špeciálne ocenenie za energetickú efektívnosť“. Efektívnosť Blueline technológie spočíva v spojení aktívneho „sleeping“ módu a integrovanej batérie, čo umožňuje čiastočné odpojenie motora od siete napätia. Po prijatí impulzu diaľkového ovládača sa pohon pripojí k sieti a pracuje na 100 %. Inteligentný systém Blueline funguje bez obmedzenia pohodlia, bezpečnosti a funkčnosti garážového pohonu. Motory s touto technológiou sú určené nielen pre úsporné a nízkoenergetické domy, ale aj pre ľudí, ktorí chcú znížiť náklady na energie alebo chrániť prírodu.